Archive for the ‘Reglementen’ Category

Reglementswijzigingen springen per 1 april 2012

zondag, februari 26th, 2012


 Per 1 april 2012 gaat het nieuwe wedstrijdreglement springen is. De grootste wijziging is de stijlbeoordeling bij het B-springen. De B parcoursen voor winstpunten worden vanaf 1 april verreden volgens artikel 280 ‘rijstijlwedstrijden’.

Dit betekent dat de winstpuntregeling in de klasse B totaal gaat veranderen. De springfouten worden van het totaal behaalde stijlcijfer afgetrokken. Er worden cijfers gegeven voor Wijze van Rijden (x5), Houding en Zit (x4) en Algemene indruk (x1). Totaal kunnen er 100 punten behaald worden.

 Een wedstrijdorganisatie heeft  de mogelijkheid om een gastjurylid in te zetten die de deelnemers uitleg van de cijfers geeft. Artikel 280 ‘Rijstijlwedstrijden’ kan ook voor overige klassen voor winstpunten worden uitgeschreven. HC-starts krijgen geen stijlbeoordeling.

Er kunnen maximaal 100 punten voor stijl behaald worden en hiervan worden de strafpunten voor het springen afgetrokken worden zodat je bijvoorbeeld met een balk toch nog hoog kunt eindigen. Je krijgt 2 winstpunten bij een totaal van 75 of hoger en 1 winstpunt bij 60 tot 75 punten
Bij de nieuwe wijze van rijstijlbeoordeling wordt de beoordeling gedaan door 1 jurylid met de bevoegdheid “jurylid rijstijlbeoordeling springen”. Deze kan de beoordeling doen vanuit de juryruimte (volgens artikel 280.5.a) of vanuit de ring waarbij de deelnemer een toelichting krijgt op de gegeven cijfers (volgens artikel 280.5.b). Een wedstrijdorganisatie kan ook een gastjury (topruiter, toptrainer) vragen die de beoordeling in overleg met het rijstijljurylid doet en na afloop een toelichting geeft. Het is belangrijk dat de cijfers direct na de rit door de omroeper bekend worden gemaakt. Dit is reglementair verplicht en verhoogt het leereffect voor de deelnemer.
 Alleen een rijstijlwedstrijd komt in aanmerking voor bijtelling van winstunten. Een progressief parcours of een 2-fasenparcours tellen niet meer voor winstpunten in de klasse B.

Je hoeft niet verplicht te promoveren als je maar één actieve startkaart hebt in het springen. Wanneer je met een tweede paard gaat springen en met je eerste paard heb je al 40 of meer winstpunten bereikt dan moet je per direct wel promoveren naar de hogere klasse.
 Met flexibel springen mag je ook in een klasse lager starten. Dit houdt in dat je in de hoogste gemeenschappelijke klasse uitkomt maar ook een klasse lager mag starten met bijschrijving van winstpunten.
Wanneer je in de laagste klasse de maximale winstpuntengrens hebt bereikt en je in de hogere klasse nog niet voldoende punten hebt om te promoveren mag je niet meer uitkomen in de lagere klasse. Tot het behalen van de vrijwillige promotiegrens mag je dan alleen maar uitkomen in de hogere klasse. Wel blijft de mogelijkheid bestaan om HC (buiten mededinging) in de lagere klasse te starten.
Je mag alleen aan kampioenschappen deelnemen in de hoogste klasse waarin je lopende het seizoen met je paard als combinatie in uitgekomen bent.
Voorbeeld;
Een combinatie is lopende het seizoen zowel in het L als in het M uitgekomen. Tijdens selectiewedstrijden en kampioenschappen mag alleen gestart worden in de klasse M.

Een combinatie heeft een B en een L stand, maar is lopende het seizoen alleen in het B uitgekomen. Tijdens selectiewedstrijden en kampioenschappen mag ook in het B gestart worden.
Er verandert dus heel wat per 1 april, het zal even wennen worden.

bron; KNHS

Digitaal op wedstrijden

woensdag, februari 15th, 2012

 Met de komst van de startpas zijn er een aantal procedures ten aanzien van de uitslagverwerking veranderd. Zo worden uitslagen van dressuur (ook mennen dressuur) en springen nog uitsluitend digitaal bij de KNHS aangeleverd samen met een kopie van de door de jury ondertekende officiële uitslag.

 In het verleden kreeg de KNHS ook de coupons opgestuurd waar de resultaten op vermeld stonden. Met de afschaffing van de startcoupons gaat de uitslagverwerking ook anders. Een deelnemer dient zelf het vermelde resultaat op de officiële uitslag te controleren. 30 minuten na het bekend maken van de uitslag is deze definitief. Wanneer de deelnemer van mening is dat het vermelde resultaat niet correct is, of bijvoorbeeld een verkeerde paard/pony op de uitslag vermeld staat, moet een deelnemer dit zo snel mogelijk bij het secretariaat aangeven. Dit moet in ieder geval binnen 30 minuten na het bekend maken van de uitslag.
Vervolgens kan dit uitgezocht worden en zo nodig in overleg met de jury of federatievertegenwoordiger aangepast worden. Om deze reden is het van belang dat de juryleden tenminste tot een half uur na bekendmaking van de uitslag aanwezig zijn voor het in behandeling nemen van eventuele vragen of protesten.

Het is dus belangrijk dat je als ruiter meteen controleert of je protocol klopt omdat er daarna niets meer aan te doen is.
Bron; KNHS

Alle niveaus een cap

dinsdag, januari 3rd, 2012

Na  Isabelle Werth, die als topamazone het lef heeft om als eerste haar hoedje vaarwel te zeggen en te kiezen voor veiligheid in plaats van status, komt nu Canada met duidelijke regels.

Alle ruiters zijn per 2012 verplicht een ASTM/SEI of BSI/BS EN gekeurde veiligheidscap te dragen tijdens Canadese dressuurwedstrijden. Er zijn, in tegenstelling tot veel andere landen, geen uitzonderingen voor bepaalde niveaus.

“Ik ben erg trots dat ons dressuurcomité deze stap heeft genomen”,aldus voorzitter Michael Gallagher. “Ik geloof dat we de eerste nationale federatie ter wereld zijn die deze regel introduceert en ik kan garanderen dat we niet de laatste zullen zijn.”

Eindelijk een paardensport federatie die de risico’s serieus neemt en snapt dat op alle niveaus het gevaar van hoofdletsel aanwezig is. Een paard is nu eenmaal een vluchtdier en ook de beste ruiter kan eraf vallen. Hopelijk zetten deze stappen andere organisaties aan het denken en komt er ook in Nederland een verplichting voor alle niveaus. Nu overweegt men tot de ZZ zwaar de verplichting tot het dragen van een cap in te gaan stellen vanuit de KNHS. Wij vinden het onbegrijpelijk dat deze reglementwijzigingen niet aangegrepen worden om de sport veiliger te maken, juist vanuit de top. Een gemiste kans in onze ogen

Bron: Horses.nl/Eurodressage.com

Hoofd en bijzaken

woensdag, november 16th, 2011

Er staan weer een aantal reglementaire veranderingen op stapel per 1-1-2012.

Allereerst de al vaker genoemde startpas. Ondanks dat de startkaart verdwijnt, zal de invoering van de startpas in praktijk nog wat meer tijd in beslag nemen. Tussen januari en april zullen de huidige startkaarten vervangen gaan worden door de pas. Het kan dus goed zijn dat U per januari nog gewoon een oude startkaart krijgt toegestuurd die dan geldt als startpas. Dit omdat het logistiek niet mogelijk bleek om deze omschakeling voor alle ruiters in 1 keer af te handelen. Vanaf 1 april zal ieder in het bezit zijn van een startpas. De startpas moet altijd meegenomen worden op concours. Ruiters die slechts maximaal 4 keer per jaar willen starten,  moeten de gelimiteerde startpas  voor 7 december 2011 aanvragen via het speciale aanvraagformulier. In de loop van 2012 zal er ook digitaal ingeschreven gaan worden via “mijn KNHS”. Dit zal gaan gebeuren middels een inschrijfformulier dat sinds 31 0ktober gedownload kan worden

Bij het springen zijn er veranderingen in de leeftijd van de jonge paarden rubrieken, die is verhoogd tot en met 7 jaar. Verder worden er eisen gesteld aan de been bescherming die gebruikt wordt en is er  een specificatie van maten gepubliceerd waar deze beenbescherming aan moet voldoen. Tevens zal er een andere verdeelsleutel gehanteerd gaan worden bij de beoordeling van de stijl in het B springen. De coëfficiënt verandert, waarmee” houding en zit” en “wjize van rijden” zwaarder gaan wegen.  De winstpunten toekenning zal gekoppeld gaan worden aan deze behaalde punten en alleen gelden als er goede voldoendes zijn gehaald op deze onderdelen.

Sinds het indoorseizoen van start is gegaan vallen in de dressuursport  de ZZ licht ruiters niet langer meer  onder de subtop. Hieruit voortvloeiend zijn de volgende  reglementswijzigingen de belangrijkste ;
De minimum schofthoogte van het paard moet voor de klasse ZZ-licht ZZ-Zwaar
en hoger, 148.1 cm zijn (zonder hoefijzers gemeten)
Om deel te mogen nemen aan FEI wedstrijden voor Pony’s dient men  2 x 63% te hebben behaald in een Individuele en/of landenproef. Dit moet gebeurd zijn binnen 9 maanden voorafgaand aan
de definitieve inschrijving voor het evenement.
Een ruiter die gepromoveerd is vanuit de klasse Z2 en die gestart is in de klasse
ZZ-Licht mag met hetzelfde paard met maximaal 4 winstpunten in de ZZ-Licht,
blijven starten in de klasse Z2.
Verder mag men na 10 winstpunten in de Z2 promoveren naar de ZZ licht (waar dit er voorheen 15 waren)

Tenslotte is  tijdens de Algemene Vergadering van de FEI* in Rio de Janeiro afgelopen weekend, besloten dat per 1 januari 2013 het gebruik van goed bevestigde veiligheidshoofdeksels verplicht gaat worden  wanneer men op het wedstrijdterrein bezig is met het rijden van paarden
Op verzoek van de Amerikaanse Hippische Sportfederatie is besloten de invoering van deze regel nog niet dit jaar in te voeren, om op die manier de Amerikanen in de gelegenheid te stellen eerst een uitgebreid educatief programma uit te voeren. Daarom wordt deze regel van kracht op 1 januari 2013.

bron; KNHS

KNHS verkleint aantal startcoupons per set

donderdag, september 15th, 2011

De KNHS verkleint per 1 oktober 2011 het aantal startcoupons per set. Momenteel bestaat een setje uit zestien startcoupons, vanaf oktober zijn dit er zes. De prijs wordt van € 18,30 teruggebracht naar € 6,85. De KNHS loopt hiermee vooruit op het mogelijke besluit om vanaf 1 januari 2012 de startcoupons af te schaffen en over te stappen op de zogenaamde startpas.

Waarom de startpas?

Met de nieuwe startpas wordt het voor ruiters en amazones mogelijk om onbeperkt aan wedstrijden deel te nemen. Geen onhandige losse coupons meer die per post naar wedstrijdorganisaties verstuurd moeten worden en nooit meer zonder startcoupons zitten terwijl men zich wilt inschrijven voor een wedstrijd. Daarnaast kunnen wedstrijdsporters met deze paardgebonden startpas multidisciplinair starten, dus aan wedstrijden deelnemen in zowel de disciplines dressuur, springen als eventing. De disciplines mennen en aangespannen sport krijgen een discipline gebonden startpas. De startpas betekent ook een versnelling en vereenvoudiging van het inschrijfproces voor wedstrijden en meer gemak voor wedstrijdorganisaties. Het besluit wordt eind oktober ter goedkeuring aan de KNHS Ledenraad voorgelegd. Meer informatie over de startpas volgt aansluitend.

Startcoupons over?

Heeft men startcoupons op voorraad en verwacht men  deze niet te gebruiken dan kunt u deze per complete set aan de KNHS retourneren. Het aanschafbedrag wordt dan gecrediteerd. Hiervoor moet de startkaart in 2012 nog wel actief zijn. Losse startcoupons worden niet terugnomen.

bron; KNHS

Check,check, dubbelcheck

maandag, augustus 8th, 2011

Zaterdag waren wij de hele dag in Heerjansdam waar de KNHS Regiokampioenschappen Zuid Holland voor ponys werden verreden. In het regiobestuur heeft Claire de portefeuille Jeugd en Ponyzaken en vandaar dat ze als afgevaardigde van het Regiobestuur op de wedstrijd aanwezig was. Tijdens de kampioenschappen worden alle paspoorten gecontroleerd van de deelnemende ponys en daar hebben we mee geholpen. En ook nu klopten er weer de nodige paspoorten niet, waren ponys niet geënt of vergeten te meten of ontbrak het medische gedeelte in het paspoort. En ook nu werden op grond hiervan de nodige combinaties uitgesloten en was er hierdoor veel teleurstelling en verdriet.
Waar moet je goed opletten als je je paard/pony op wedstrijden uitbrengt??
• Je moet een geldige startkaart bij je hebben die voorzien moet zijn van de handtekening van de ruiter
• De chip die ieder paard/pony heeft moet in het paspoort staan. Als dit met een sticker staat aangegeven in het paspoort moet de sticker gestempeld zijn door de KNHS of de uitkerende instantie van het paspoort, meestal het stamboek waar het dier is ingeschreven
• Er moet bij ponys de meethistorie te  vinden zijn. Ieder jaar tot en met het 8e levensjaar moet de pony voor 1 april gemeten worden door een officieële KNHS meter en dit moet terug te vinden zijn in het paspoort
• Een paard/pony moet correct geënt zijn. Dit betekent dat het zijn basis enting moet hebben gehad (waar niet langer dan 3 maanden tussen mag zitten) en daarna binnen jaar een herhalings enting die ieder jaar herhaald moet worden.
• Het paspoort moet een medisch gedeelte hebben. Bij paspoorten voor 2005  moet er een los medisch  inlegvel zijn of achterin het paspoort moet een gedeelte medisch handelen staan.

Als ruiter ben je zelf verantwoordelijk dat het paspoort klopt dus controleer het vóór je op wedstrijd gaat.
Dat voorkomt een hoop narigheid en zorgt voor rust en duidelijkheid.

Veiligheid of IJdelheid

donderdag, april 21st, 2011

Al eerder kwamen wij met het nieuws over de veiligheidseisen op dressuur wedstrijden. Nadat er eerst een verbod op het hoedje leek te komen tijdens indoor wedstrijden met een verplicht veiligheidscertificaat, is dat nu weer van de baan omdat de regelementen gewijzigd zijn die het veiligheidscertificaat met zich meebrengt.

Als men bevoegd is Z te starten vindt men nu dat men dan ook met een hoedje mag rijden. Uiteraard is een hoedje slechts voor de show, er is niks veiligs aan.

Een hoge hoedenmaker uit Uden speelde hierop in en bedacht een veiigheids hoedje. Het heeft aan de binnenzijde een valhelm en voldoet aan de veiligheids eisen. Een kinband zorgt voor een veilige bevestiging.

Het goedkoopste model kost ruim 1.500 euro, de prijzen lopen afhankelijk van de materialen op tot meer dan 4.000 euro. De eerste bestellingen zijn binnen en de eerste helmhoeden worden in juni geleverd

Sinds afgelopen maand is in de VS een veilig hoofddeksel verplicht tijdens alle nationale competities. Tijdens FEI-wedstrijden geldt dezelfde verplichting voor de jeugd. De FEI adviseert ook volwassen ten zeerste op FEI-wedstrijden een veiligheidscap te dragen. .

Nieuwe reglementen

woensdag, februari 9th, 2011

Het proevenboekje wordt per 1 april vervangen en de KNHS streeft ernaar om de reglementen eens in de 3 jaar te  herzien. In 2011 gaat dan ook een compleet herzien Algemeen Wedstrijdreglement in. Alle wijzigingen kun je vinden op  de KNHS

In het Algemeen Wedstrijdreglement zien we de volgende  belangrijkste wijzigingen;
*De categorie indeling bij springen is gewijzigd; een categorie 1 springwedstrijd minstens 2 rubrieken 1.40m of hoger hebben en een categorie 2 wedstrijd moet 1 rubriek 1.40m of hoger uitschrijven

*Officials moeten minimaal een half uur voor aanvang aanwezig zijn en de federatievertegenwoordiger een uur van te voren.
*Het oornetje en het neusnetje zijn toegestaan evenals de seatsaver bij het hanarchement.
*Paarden die vanaf 2008 geboren zijn dienen zowel de basis entingen als de vervolg entingen in het paspoort te hebben staan en het is dus niet meer voldoende als de dierenarts de vaccinatie historie bij deze paarden correct vermeld.

*Bij het springen is alleen veranderd dat de achterbeen bescherming bij jonge paarden aan de internationale eisen moet voldoen. Ze niet te strak aangesnoerd mogen worden en niet te hoog zijn.

*Bij de dressuur verandert er meer. Een van de opvallendste wijzigingen is dat per 1 oktober als het indoorseizoen start, de ZZ licht bij de basis wordt gevoegd. Deelname aan de klasse ZZ licht is de afgelopen jaren zo gegroeid, dat men vond dat er geen sprake  meer was van een subtop klasse. Het wordt dus nu de hoogste klasse van de breedtesport. De KNHS  zal in 2011 een juryopleiding voor het beoordelen van de ZZ licht organiseren. Het is dan ook niet meer verplicht om de ZZ licht te laten beoordelen door 2 juryleden, dit geldt na 1 oktober dus pas vanaf de ZZ zwaar.

*Promotie regeling
Wanneer er 10 punten zijn behaald in de Z2 is men vanaf 1 oktober startgerechtigd in de klasse ZZ licht.
De klassen Z1, Z2 en ZZ licht worden verblijfsklassen. Dit houdt in dat je niet meer verplicht moet promoveren na het maximale aantal winstpunten. Er worden maximaal 40 punten geregistreerd.
Wanneer men  eenmaal 60% heeft behaald in een FEI dressuurproef Intermédiare II of een daarmee vergelijkbare DS proef of 60 % heeft gescoord in de Future Test, mag men promoveren naar de Grand Prix.

* Het is verder in het nieuwe indoor seizoen niet meer toegestaan voor puntenregistratie te starten in een rijbaan met de afmetingen van 20 x 40 m. Men wil grotere wedstrijden stimuleren op Z niveau waarbij de Z1, Z2 en ZZ licht meer deelnemers zullen trekken dan de versnipperde Z wedstrijden  met maar 1 of 2 deelnemers.
De inhoud van alle Z proeven is ook veranderd om het beter aansluitend te kunnen rijden.
*De stokmaat voor deelnemers tot en met de klasse ZZ licht is vrij, vanaf de ZZ zwaar geldt een minimum schofthoogte van 1.48,1 cm.

Van de hoed en de rand

donderdag, januari 27th, 2011

Het dressuurhoedje blijft de gemoederen bezig houden. Mocht men in het verleden vanaf de klassse Z1 met hoedje rijden, inmiddels is veiligheid een belangrijk issue in de paardensport. Het veiligheidscertificaat is verplicht voor de accommodatie waar indoorwedstrijden worden gehouden. Dit veiligheidscertificaat verplicht tot het rijden met goedgekeurde veiligheidscap.  Het reglement van de KNHS zal hierop aangepast worden en zo is het dus per 1 januari 2011 niet langer toegestaan met hoedje te rijden tijdens een indoorwedstrijd. Voor outdoorwedstrijden  blijft het wel toegestaan, evenals in evenementenhallen .

Veiligheid voor alles

dinsdag, december 14th, 2010

De veiligheid van caps staat op 8 januari 2011 centraal tijdens een door Riders4Helmets georganiseerd symposium in Wellington (Florida). “Sinds het tragische ongeval van Courtney King-Dye is het besef van het belang van het dragen van een cap gegroeid. Hierdoor werd het mogelijk verschillende belanghebbende groepen samen te brengen om te discussiëren over veiligheid. Hopelijk kunnen we positieve veranderingen realiseren”, aldus woordvoerder Lyndsey White.
Tijdens het symposium discussiëren onder meer fabrikanten van caps, ruiters, testers van caps, paardensportorganisaties en neurochirurgen met elkaar over onderwerpen als het aantal ongevallen met hoofdletsel in de paardensport en de regels over het dragen van een cap. Er is een  groeiende besef bij de FEI en de USEF wat betreft het belang van hoofdbescherming.”

Riders4Helmets is begin 2010 opgericht naar aanleiding van het ongeval van Courtney King-Dye. De Amerikaanse amazone kwam samen met haar paard ten val in maart  terwijl ze zonder cap reed. De amazone liep bij dit ongeluk een schedelbreuk en hersenletsel op.

Bron: Horses.nl

Wijzigingen dressuurreglementen

zaterdag, augustus 14th, 2010

 Per 1 augustus is het verplicht om op wedstrijden wanneer men met stang en trens optoming rijdt, met een kinketting beschermer te rijden.

  Ook is het toegestaan om met het correctie- of scholingsbit te rijden vanaf de klasse B in bustrens uitvoering, ook al staat bij de toegestane bitten alleen de watertrens afgebeeld.

Zomer tenue

maandag, juli 12th, 2010


De laatste tijd zijn er veel vragen over het zomertenue en daarom uitleg over de regels. Reglementair is bepaald dat ‘uitsluitend in het geval van extreme zomerse temperaturen (meer dan 30° Celsius) een federatievertegenwoordiger kan beslissen dat tijdens de proef of het springparcours niet met jas hoeft worden gereden.’

Wanneer de federatievertegenwoordiger beslist dat er zonder jas mag worden gereden, moet wel aan de overige kledingvoorschriften worden voldaan.  Het dragen van handschoenen is altijd verplicht. Verder gelden de volgende specifieke voorschriften voor het spring- en dressuurtenue.

 Dressuurtenue:
• Een lichtgekleurd overhemd of lichtgekleurde dressuurblouse. Overhemden/dressuurblouses moeten lange of korte mouwen hebben en bij lange mouwen voorzien zijn van witte manchetten.
• Een witte, beige of gele rijbroek.
• Een bijpassende witte of gele plastron of stropdas, wanneer een dressuurblouse wordt gedragen is het dragen van een plastron niet verplicht.
• Een paar handschoenen.

Springtenue
• Een wit of licht gekleurd overhemd gecombineerd met een witte stropdas of plastron.
• Overhemden/rij-overhemden moeten lange of korte mouwen hebben en bij lange mouwen voorzien zijn van witte manchetten.
• Dames hoeven bij het dragen van een speciaal rij-overhemd met een hoge kraag geen stropdas of plastron te dragen.

Voor beide disciplines geldt dat een wedstrijdshirt of polo niet is toegestaan , net zo min als een blouse zonder mouwen of met zogenaamde kapmouwtjes

Bron: Horses.nl/KNHS

Dressuurcomité pleit voor dragen cap

dinsdag, juni 22nd, 2010
Cap Het dragen van een cap is geen item voor Claire. In haar lessen is het verplicht aangezien paardensport een te hoog risico met zich meebrengt  voor hoofdletsel. De springruiters hebben dit al jaren begrepen en niemand die springt vindt het raar een professionele ruiter met cap te zien trainen. Jammer dat  bij de dressuurruiters eerst een zwaar ongeval moest plaatsvinden voor de internationale bond zich adviserend uitlaat; zie onderstaand artikel.
 
 Het FEI-dressuurcomité stuurt internationale dressuurruiters vandaag een dringend advies over het dragen van een veiligheidscap. Ze geeft deze aanbeveling naar aanleiding van het ongeval van dressuuramazone Courtney King. Deze Amerikaanse amazone liep in maart 2010 hoofdletsel op toen ze samen met haar paard ten val kwam.
Het dressuurcomité adviseert ruiters altijd een veiligheidscap te dragen bij trainingen en tijdens de warming-up voor internationale wedstrijden. Het gaat niet om een verplichting. De keuze voor het dragen van een hoofddeksel dat bescherming biedt, blijft nog altijd bij de ruiter liggen. Ruiters kunnen er ook voor kiezen tijdens de wedstrijd een cap te dragen.

Bron: Horses.nl

Nog meer FEI nieuws

zaterdag, mei 29th, 2010

De FEI*  heeft een eigen videokanaal geopend op YouTube: www.youtube.com/feichannel . Het nieuwe FEI kanaal biedt paardensportliefhebbers over de gehele wereld de gelegenheid steeds actuele officiële paardensportvideo’s te bekijken. De lancering van dit kanaal maakt deel uit van een wereldwijd sportakkoord, The Sports Hub. Dit platform is het centrale toegangspunt voor een groot aantal sporten en sportevenementen.

Het FEI kanaal biedt de kijkers paardensportvideo’s van dressuur, springen, eventing, niet-olympische disciplines, FEI Year of Youth, FEI Clean Sport en FEI actualiteiten. De inhoud omvat onder andere verslagen van de belangrijkste FEI wedstrijden, interessante interviews, opnames achter de schermen en opleiding gerelateerde items. Nieuw voor 2010 is dat het FEI kanaal de verrichtingen van het Amerikaanse team volgt in de Meydan FEI™ Nations Cup.
Het is de bedoeling dat het FEI kanaal op YouTube de vanzelfsprekende thuisbasis wordt voor de paardensport. Het FEI kanaal is open voor video’s van derden. Neem voor meer informatie over het aanleveren van video’s contact op met videos@fei.org .
“We zijn er van overtuigd dat het FEI YouTube kanaal onze sport zal promoten bij nieuw publiek, want YouTube trekt ieder jaar meer en meer kijkers. Dit is weer een belangrijke stap in de plannen van de FEI om nieuwe technologieën te gebruiken om de populariteit van de paardensport wereldwijd te vergroten.” Aldus FEI commercieel directeur Carsten Couchouron

* FEI= overkoepelende internationale paardensportbond

bron;KNHS

Toegestane warming up technieken in beeld gebracht

zaterdag, mei 29th, 2010

In de nieuwe bijlage van het FEI* handboek voor stewards staan de toegestane posities van de hoofd halshouding tijdens het inrijden van FEI wedstrijden en erna. Het uitgangspunt bij het opstellen van de richtlijnen was dat agressief rijden, stress en pijn bij het paard niet mag voorkomen. Ruiters mogen de hoofd-nekhouding niet langer dan tien minuten in een vaste positie houden. Stewards moeten sneller ingrijpen en zorgen dat de paarden met respect behandeld worden door hun ruiters. De stewards spreken de ruiters onder andere aan als ze paarden op een agressieve manier naar beneden rijden of de  paarden erge stress ondervinden.

 Oefeningen zoals de nek en hals extreem hoog, laag of lateraal buigen, mogen slechts enkele korte periodes duren. Wanneer de ruiter of amazone deze oefeningen toch langer wil uitvoeren, zal een steward ingrijpen.

Het is de verantwoording van de steward om ervoor te zorgen dat de ruiters deze procedures correct uitvoeren. “De afbeeldingen moeten de stewards de laatste duidelijkheid verschaffen om hun functie zo effectief mogelijk uit voeren en het welzijn van het paard te garanderen,” aldus de voorzitter van de werkgroep Frank Kemperman.