Tips voor preventie van infectieuze ziekten
Met een droesuitbraak vlak bij in de buurt is het goed eens te kijken wat we er aan kunnen doen de infectiedruk zo laag mogelijk te houden. Veel mensen gaan wekelijks op concours, hiermee wordt de kans op infectieuze ziekten steeds groter.
Zeker de ziekten van de luchtwegen zoals griep (Influenza), rhinopneumonie en droes.
Droes is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Streptococcus equi. Paarden van elke leeftijd kunnen het krijgen.
In Amerika grijpt Rhinopneumonie nog steeds om zich heen. Negen staten zijn besmet, 11 paarden zijn overleden. (mei 2011)
Rhinopneumonie (EHV-1) heeft meerdere vormen. De neurologische vorm wordt internationaal ook wel Equine Herpesvirus Myeloencephalopathy (EHM) genoemd.
Deze ziekte is heel erg besmettelijk. De neurologische symptomen zijn onder andere: instabiliteit van de achterhand, zwakte, liggen zonder mogelijkheid om op te staan, urine laten lopen.
Uit onderstaande cijfers blijkt wat een impact één besmet paard op een evenement kan hebben.
Op een Amerikaans evenement waar één besmet dier bleek te zijn, waren 415 paarden aanwezig. Hiervan is van 58 paarden bewezen dat ze besmet zijn. 17 paarden die bij deze paarden op het bedrijf stonden zijn intussen ook bewezen besmet. Er zijn intussen al 11 paarden overleden. 244 paardenbedrijven zijn in aanraking gekomen met het virus, waarvan op 61 bedrijven EHV-1 of EHM aanwezig lijkt te zijn.
Hoe kunt u de besmetting van uw paard zoveel mogelijk voorkomen?
Het best is om uw paard niet steeds met nieuwe paarden in aanraking te laten komen
Onderweg
Er zijn meerdere manieren om de kans op ziekte tijdens transport te verminderen.
• Indien mogelijk, zoveel mogelijk de eigen trailer of vrachtwagen gebruiken. Vermijdt dieren van een ander paardenbedrijf.
• Zorg dat het transportmiddel schoon is en goed geventileerd. Slechte ventilatie zorgt voor een slechte omgevingslucht, die de slijmvliezen van de luchtwegen kunnen irriteren of uitdrogen. Een virus of bacterie kan dan makkelijker het lichaam binnendringen.
• Probeer de reisafstand kort te houden. Uit onderzoek is gekomen dat de stress door transport negatieve invloed heeft op het immuunsysteem van het paard.
• Laat het paard geen ander paard aanraken, zeker niet neus tegen neus. De meeste infectieziekten van de luchtwegen worden door neusuitvloeiing overgedragen. Deze druppels zijn niet altijd zichtbaar voor de mens. Als het paard in aanraking komt met een paard die veel virussen of bacteriën uitscheidt, omdat het ziek is, is een vaccinatie niet altijd genoeg. Als er veel ziekteverwekkers zijn kan het immuunsysteem teveel werk krijgen en het paard ziek worden. Het is niet altijd te zien of een paard ziek is.
• Laat het paard niet uit algemene waterbakken drinken op concours. Neem eigen materiaal mee en tap gelijk uit de tank.
• Controleer stallen op het concours of evenement dat ze schoon zijn.
• Was handen na contact met vreemde paarden.
*Zorg dat je jas en schoenen verwisseld als je na een bezoek weer op je eigen stal bent
Thuis
• Scheidt paarden, indien mogelijk. Bijvoorbeeld: de concours paarden staan apart van de andere paarden. En indien mogelijk, hou alle volwassen paarden weg van de opfok.
• Isoleer elk paard dat enige symptoom van een infectieuze ziekte vertoont: niet eten, te rustig zijn, koorts, vermagering, hoesten op stal, neus- of ooguitvloeiing. Vraag de dierenarts om advies. Als er in de buurt een uitbraak is van een infectieuze ziekte, kan het raadzaam zijn om extra te vaccineren.
Zorg dat stress tot het minimum worden beperkt. Zorg voor goede voeding, een paard in slechte conditie heeft een minder goede afweer.
Met deze extra voorzorgsmaatregelen kan iedereen toch genieten van het wedstrijdseizoen. Maar blijf alert!
Bron: Horse.com
________________________________________