Symposium “OUT OF THE BOX”
De faculteit diergeneeskunde in Utrecht organiseerde een symposium over verschillende interessante onderwerpen. De sprekers waren aan de Universiteit verbonden dierenartsen die de laatste ontwikkelingen over hun vakgebied vertelden. Het was zeer interessant.
Het eerste onderwerp was fokkerij met de oudere merrie. Niet alleen de risico’s die dit met zich meebrengt werden belicht,maar ook het percentage slagingskans met een merrie van 15+. Dat bleek niet zo hoog. De oorzaak lag voornamelijk in ontstekingsreacties van de baarmoeder, verklevingen van de eileider en cysten. Er zijn verschillende therapieën mogelijk maar het succespercentage is kleiner en de daarbij horende kosten hoger.
Pijnherkenning en pijnbestrijding bij het paard kwam hierna aan de beurt. Het bleek niet eenvoudig om pijn te herkennen bij het paard, aangezien het een vluchtdier is en het de meeste pijn dus zal proberen te maskeren. Er is nu een soort scoreschaal opgesteld waar de dierenartsen parameters kunnen invullen. Hierna is het eenvoudig optellen en dit geeft een indicatie over de pijnbeleving van het paard. Pijnbestrijding is een nieuw onderwerp binnen de paardendierenartsen en in verband met het welzijn een belangrijk ontwikkeling.
De volgende spreker belichtte verschillende oogaandoeningen, waarbij terugkerende maanblindheid wel de bekendste is. Zelf regelmatig naar het paardenoog kijken bleek van belang, omdat niet alle afwijkingen meteen opvallende kenmerken vertonen. Beschadigingen van het netvlies en hoornvlies en een te hoge oogdruk komen regelmatig voor en de behandeling hiervan blijkt effectief.
Het hoestende paard was natuurlijk voor iedereen herkenbaar. Er zijn vele onderzoekmogelijkheden die tot een heldere diagnose kunnen leiden. De effectitiviteit van de verschillende medicijnen werd uitgelegd en ook het belang van het management om het paard heen. Buiten deze medicatie is bijvoorbeeld inhalatietherapie ook erg doeltreffend gebleken, iets wat nog niet gangbaar is in de paardenwereld.
Knobbels en bobbels was het volgende onderwerp. De meeste sarcoïde zijn goedaardig bij paarden en zaaien niet uit. Door de veranderende rol van het paard als gezeldschapsdier is men bereid het paard veel langer in leven te houden. Hierdoor komen er ook steeds meer paarden met kwaardaardige tumoren. Melanomen komen we voornamelijk tegen bij schimmels, maar bij bruinen en vossen zijn ze meestal gevaarlijk. Verschillende vormen met verschillende behandelingen werden doorgenomen met duidelijke foto’s ter verduidelijking.
Het Metabool syndroom, oftewel EMS. De laatste tijd is er vooral veel te lezen geweest over insuline resitentie en dit is een onderdeel van EMS. Verder spelen vetzucht en een hoger vetzuurgehalte een rol bij het paard en ontwikkelt hij hoefbevangenheid die niet door andere oorzaken te verklaren is. Het metaboolsyndroom geeft problemen in de doorbloeding van de bloedvaten in de ondervoet. De belangrijkste therapie is verantwoord afvallen om de samenhang van de symptomen te doorbreken.
Daarna Artrose wat inhoudt dat het collageenweefsel in het kraakbeen kapot gaat. Kraakbeen heeft geen bloedvoorziening, de voeding gaat via de gewrichtvloeistof. Stijfheid, overvulling van de gewrichten en kreupelheid zijn de symptomen. Het ontstaat door een ontstekingsreactie in de binnenste laag van het gewrichtskapsel en dit kan door chronische overbelasting veroorzaakt worden. Ontstekingsremmers toedienen en aangepast werk zijn bekende therapieen maar ook de hoefsmid is van wezenlijk belang voor schokdemping en balans in de hoefas. De warming-up en cooling-down in de dagelijkse training zijn essentieel om het paard klachtenvrij te houden.
Aansluitend hierop was het onderwerp revalidatie. Gemiddeld neemt revalidatie van een peesblessure 8-9 maanden in beslag. Men moet rekening houden dat bij een te snelle hervatting van het werk het risico op uitbreiding van de blessure ontstaat, maar bij een te lange revalidatie het functioneren van de pees afneemt. Maar ook bij rug- en halsproblemen is het belangrijk het paard te ondersteunen middels coördinatie oefeningen. Het revalideren houdt in dat men het herstel van het beschadigde weefsel stimuleert. De verschillende vormen van revalidatie passeerden de revu. Het was nuttig en leerzaam en we zijn weer een hoop wijzer geworden.