Ervaringen
La Jolie, de mooie, in het Frans vertaald.
Onze juf Claire helpt ons La Jolie begrijpen en met elkaar te communiceren bij spanning. Vooral als je de Franse taal van La Jolie nog niet goed spreekt, want een andere taal spreken, dat is even anders!
Nu zijn we een goede maand onderweg en wat is het dan goed om te zien hoe La Jolie mentaal verandert is met het omgaan met spanning, meer nadenkt, er meer ruimte is voor ontspanning in lijf en hoofd i.p.v. vluchten zoals in het begin.
Vandaag zelfs met een flinke witte Equus Librium® vlag geoefend, om samen met de juf een andere weg te kiezen, die van de ontspanning.
We zijn er nog niet maar, Ik ben trots op én blij met de knappe La Jolie!
Miss Tommy Time, Quarter merrie
Maart 2021 had ik voor het eerst contact met Claire,
Nadat het de afgelopen jaren naar mijn idee steeds minder goed met Tommy ging, minder enthousiast, niet goed kunnen galopperen, rechtsom helemaal niet goed willen aanspringen, zo stijf als een plank, heb ik haar helemaal laten onderzoeken bij de Raaphorst Dierenkliniek, wat bleek kissing spines … advies revalideren en grondwerk onder begeleiding ……..
Ja daar stonden we dan, toch wel even ten einde raad, wat nu?
Via via kwam ik bij Claire, bekeek haar site, mijn eerste reactie was, oh mijn hemel, zo’n mooi dressuurpaard en dressuur amazone op zo’n hoog niveau, daar kom ik dan als amateur/beginner met mijn probleem quarter, snel de site weer dicht geklikt, maar s ’nachts sloeg de twijfel toe want ik had ook een button met filmpjes gezien, dus de volgende ochtend filmpjes bekeken en toen was ik om, want haar motto ‘voor ieder ras, niveau probleem was zo zichtbaar dan zou ze ons ook vast kunnen helpen en dus direct een bericht gestuurd,
De eerste afspraak was een bodycheck en kijken hoe het longeren ging in de bak, hier was ik maar helemaal mee opgehouden want dat was geen doen, bokken en springen en uit de bocht vliegen, maar Claire vond het geen probleem, ging rustig door, gaf Tommy en mij vertrouwen, bevestigde dat dit kwam omdat ze zo stijf in haar lijf was dat ze het niet kon, het was geen boosheid, onwil, in tegendeel het was een kwestie van training, soepel worden, paarden yoga en sportschool, weer vertrouwen krijgen in haar eigen lijf.
Mijn vraag in maart was, kan dit weer een enthousiast, gezond, paard worden, en Claire was daarvan overtuigd, ik was daar niet zo zeker van, zat vol twijfel, maar het bewijs is geleverd! Dit betekent niet dat we klaar zijn of dat ze van mij af is, want inmiddels kijk ik uit naar iedere les, en gaan we vol enthousiasme 2022 tegemoet! Dank je wel, Claire, we hebben je leren kennen als een heel fijne hartelijke vrouw, ongelooflijk gemotiveerd, zeer deskundig, enthousiast en buitengewoon deskundig op ieder vlak, of het nu gaat over het bewegingsapparaat van het paard, het bit, zadel, voer of wat dan ook, altijd heb je een goed en passend advies, vaak met humor, en je weet het nog duidelijk uit te leggen ook!
In 2017 jureerde Claire de M1 rubriek waarin in mee reed. Ik stond voor de verandering weer eens stijf van de zenuwen, omdat het het hele seizoen al niet echt lekker ging.
Het commentaar was echter verfrissend en verrassend. Opbouwend maar raak commentaar. Dat in tegenstelling tot de standaard opmerkingen die ik ook vaak krijg. In twee proeven zag ze direct waar de kwaliteiten lagen en waar we nog werk hadden. Ik heb daarna nog een tijd doorgetobd, twee andere instructeurs geprobeerd en ben er een jaar uit geweest i.v.m. zwangerschap. Ondertussen had ik Claire nog in het achterhoofd, maar ja wie gaat er nou achter een jury aan bellen voor les?
In het voorjaar van 2019 heb ik toch eens gebeld en zo stond Claire bijna 2 jaar later in mei in onze bak. Na een paar lessen heb ik in augustus nog een keer M2 gestart met hakken over de sloot een puntje. Kort daarna kreeg mijn merrie een oogontsteking, welke zelfs operatief is verwijderd. Toen we weer konden opbouwen eind november, heeft Claire vanaf het begin meteen meegeholpen. In maart hebben we het starten weer opgepakt en was ik 7 proeven later in juni Z startgerechtigd.
Mijn merrie is wat schrikachtig en die spanning zit ons vaak dwars. De oefeningen kent ze wel, maar de uitvoering is er vaak net niet. Met Claire zijn we vanaf les 1 begonnen weer bij de basis. Op twee teugels, door het lijf gebogen, in één basistempo en vertrouwen in de hand. Logisch zou je denken, maar die stappen worden regelmatig overgeslagen.
Ze ziet voordat ik het voel al dat er net een achterbeen minder ondergezet wordt. Ze ziet dat de druk op de teugels ongelijk wordt. In haar lesgeven geeft ze natuurlijk dan directe aanwijzingen om dat aan te passen, maar belangrijker nog waar het vandaan komt. Werken aan schouderplaatsing om weer op twee sporen te komen waardoor je helemaal niet aan de mond hoeft te komen. Werken aan zacht maken in de nek/kaak en ondertreden om de tactfouten in de middendraf weg te werken. Ze daagt je uit om zelf ook na te denken in plaats van na te rijden wat ze zegt. De les start altijd weer met die basis en pas als die goed is, gaan we verder.
Claire geeft ook les aan mijn bijrijdster en nog twee stalgenoten. Bij elke combinatie zie je dat ze zich aanpast aan de combinatie. Of je nou wedstrijden rijdt of recreatief rijdt, je merkt aan Claire geen verschil in enthousiasme als ze compleet verschillende combinaties lesgeeft. Ze is gemotiveerd om elke combinatie te helpen verbeteren en ik zie bij ons allemaal grote sprongen vooruit. Onlangs heeft ze bij Ruitervoorkeuren een cursus gevolgd en de eerst volgende les waren we allemaal proefkonijn en past ze ook haar instructies aan als blijkt dat dat fijner werkt.
Ik ben heel blij dat ik na 2 jaar een keer de telefoon heb gepakt. Haar telefoonnummer staat gewoon op de site….
Ik les nu ruim anderhalf jaar met mijn twee IJslanders bij Claire. Haar kracht vind ik haar aanpassingsvermogen. Is er geen bak aanwezig? Dan gaan we langs de weg. Heb je een fysiek gebrek? Dan passen we de training aan. Claire denkt in oplossingen, zowel voor de ruiter als paard. Zo begint ze met een nieuwe klant altijd met een bodycheck voor het paard, om te zien wat zijn/haar mogelijkheden en beperkingen zijn. Een heel leerzame evaluatie die al veel prijsgeeft over de sterke en zwakke punten onder het zadel. Dit gebruikt ze om te kijken wat haalbaar is voor het paard in de training. Om vervolgens stap voor stap naar je doelen toe te werken. Mijn paarden zijn heel erg verschillend, in gangenaanleg, opleidingsniveau én karakter. Waar mijn ruin best wel brutaal kan zijn, is mijn jonge merrie soms onzeker. Claire heeft hier veel gevoel voor en ik vind het heel leerzaam om te ervaren hoe zij haar instructies daarop aanpast. Met beide paarden merk ik grote sprongen vooruit, al is de methodiek compleet anders. Uiteraard zijn er ook overeenkomsten. Zo vindt ze het heel belangrijk dat je als ruiter een duidelijke vraag stelt aan je paard in de training. Vaker dan je denkt, wil iets niet slagen omdat de signalen die je als ruiter geeft niet duidelijk genoeg zijn voor je paard. Claire pikt deze stukjes miscommunicatie er feilloos uit om samen aan de slag te gaan met duidelijkere hulpen. Met concrete voorbeelden probeert ze de ruiter zich te laten inleven in de situatie van het paard om de ruiter zelf tot oplossingen te laten komen. Op deze manier blijven instructies ook goed hangen. Claire is transparant en eerlijk in haar communicatie, alles is bespreekbaar. Een warme persoonlijkheid met veel passie voor haar vak. Ik kijk telkens weer enorm uit naar de lesdagen, ik krijg er altijd zo veel energie van. Maar pas wel op… het werkt zéér verslavend! Rosan
Hans en Yvonne van Dijk van Atroka schreven een mooi verhaal over hun ervaringen met Claire
Zij heeft een periode samen gewerkt in hun IJslander bedrijf Gaedingi
Wij hebben Claire Verheijen leren kennen als een zeer gedreven instructrice. Altijd vol enthousiasme en met veel kennis. Dit gebruikte zij o.a. tijdens de lessen. Iedereen die met paard naar Gaedingi wilde komen was welkom; met een IJslander, Fjord, Tinker, Fries of met een Trakhener in het Z je was welkom. Jonge paarden, ervaren paarden, paarden met een probleem, het maakte Claire niet uit; juist die diversiteit van haar is geweldig.
Bijzonder was om te zien dat zij bij ieder nieuw paard een bodycheck deed; de algemene conditie van het paard werd gecontroleerd, de ontwikkeling van de spieren, de rug gevoeld, gebit en bit gecontroleerd, maar ook de zadelligging werd bekeken. Claire haalde hier al veel informatie uit, wat ook altijd correspondeerde met hetgeen de eigenaar vertelde. Ik vond dit een opvallend iets, wat nooit andere instructeurs voor haar deden.
Jonge paarden werden door haar door gereden zodat de eigenaar er ook iets mee kon of dat deze paarden als rijpaard te koop gezet konden worden. We kregen nog wel eens paarden die elders min of meer zadelmak gemaakt waren. Meer dan dat was het dan ook niet. Geen stuur of rem, in de bak of op de baan ging Claire er mee aan de slag. En als het kon gingen de paarden met haar ook nog de weg op.
Ook kwamen er paarden voor correctie, het mooiste verhaal is het paard dat eigenlijk voor de verkoop kwam. De eigenaar was zo bang geworden, te weinig mogelijkheden om het weer op t lossen thuis. Echter dit was zo’n leuk paard, zeker toen hij e.e.a. begon te snappen van wat er aan hem gevraagd werd. Wij hebben de eigenaar gevraagd er nog eens over na te denken. Eind van dit verhaal is dat het paard bij eigenaar is gebleven, Claire geeft deze klant nog altijd les.
Weekend cursussen organiseerden we ook samen met Claire. We begonnen met een voorstel rondje, iedere vraag kon worden gesteld. Zo hadden wij weekenden waarbij dressuur proefjes werden geoefend, maar ook telgang werd getraind. Ook voor de angstige ruiter was er ruimte, ook hier ging Claire mee aan de gang. Ook werden er regelmatig ruiterfitness oefeningen bijgehaald, onderdeel van balans op het paard.
Problemen met bitjes werden opgelost, Claire heeft een bak vol bitjes. Dus paste het bit niet, waren er problemen mogelijk veroorzaakt door slecht passend bit. Dan kwam de bak tevoorschijn en kon het paard tijdens de les wennen aan andere bitje, en de klant kon resultaat voelen.
Wilde je longeren leren? Ook daar hebben wij haar diverse lessen in zien geven. Voor de beginner tot een meer gevorderde ruiter.
Skapti Ragnar kwam, Claire reed mee maar dan toch net iets anders dan hij deed. Skapti vroeg of er tijd was om les van haar te krijgen. Hij was namelijk geïnteresseerd in haar wijze van rijden. Zij was zeer vereerd dat zij hem weer iets kon leren. Samen aan de gang, kennis delen, dat is Claire. Hierdoor komt ook haar enorme hoeveelheid kennis denk ik.
Het ging Claire in eerste instantie nooit om hoe prachtig een paard loopt / beweegt, maar vooral of de basis goed is. Vandaar uit werden er stappen gemaakt, zonder dat een paard er door gehinderd werd.
Hans en ik kunnen nog wel een pagina vol maken. Claire is altijd enthousiast, heeft veel kennis is gedreven en gemotiveerd. In de bijlage een foto van een open dag bij ons in Harmelen. Ook daar hielp ze mee, lezing, les, gangen laten rijden. Ach wij bedachten, Claire vulde aan en samen maakten we er een geweldige dag van.
Hans en Yvonne van Dijk
De schrijver van het boek Alles over IJslanders schreef over de bijdrage van Claire:
Stichting Islenski Hesturinn – Aalden
De boekenset “Alles over ijslanders” geschreven door Lex van Keulen en Vanda Oosterhuis en uitgegeven onder auspiciën van de Stichting Islenski Hesturinn.
• Claire heeft gedurende het laatste jaar van de productie een wezenlijke bijdrage geleverd aan met name het eerste deel van de boekenset t.w. “Het werken met IJslanders.”
• In dat laatste jaar bleek dat de hoofdstukken over de rijkunstige vaardigheden van de ruiter en het trainen, corrigeren en rijden van de gangen kwalitatief niet aan onze hoge eisen voldeden. Ik heb toen een aantal ruiters en trainers een vragenlijst voorgelegd om er achter te komen welke aspecten van de gangen van het IJslandse paard kunnen worden onderscheiden, en hoe de geraadpleegde ruiters en trainers daar in theorie en praktijk invulling aan gaven. Claire was één van die geraadpleegde deskundigen.
• Zij verraste ons met een zeer volledig en gedetailleerd ingevulde vragenlijst, maar gaf bovendien uitvoerig commentaar op de opbouw en de inhoud van de lijst zelf en suggereerde belangrijke verbeteringen. Ze ging uitvoerig in op de synthese tussen de IJslandse rijstijl en de verworvenheden van de dressuur en de consequenties daarvan voor het trainen, corrigeren en rijden van de IJslandse gangen maar ook de rijkunstige vorming van de ijslanderruiter. Ze bleef betrokken bij de productie, droeg literatuur (oa. definities, teksten uit handboeken) aan gaf commentaar op conceptteksten van Vanda en mij.
Ik hecht er dan ook zeer aan te verklaren dat Claire Verheijen-Dominicus een wezenlijke bijdrage aan de boeken heeft geleverd en dat zij mede verantwoordelijk is voor de kwaliteit van die publicatie die nu alom wordt geprezen.
Lex van Keulen
Wat heeft Equuslibrium mij gebracht?
Beste Lezers,
ik heb kennisgemaakt met Claire in het voorjaar van 2015. ik had toen net mijn eerste IJslandse merrie gekocht genaamd Vaka. Nog erg onbekend met het rijden van een IJslander heeft Claire mij toen met veel inzicht kennis laten maken met dit schitterende paard.
Zij heeft mij geleerd dat het doel van het IJslander rijden gelijk is aan het rijden van “gewone” paarden en ponies maar dat er wel verschil is. Na een aantal maanden lessen en nadat ik had aangegeven op zoek te zijn naar een rijpaard, waar ik multifunctioneel mee zou kunnen rijden, gaf Claire aan dat haar Trakhener Tsjechow misschien een optie zou zijn.
Na een paar keer bij Claire op Tsjechow te hebben gereden en onder haar begeleiding hem beter heb leren kennen heb ik hem in 2016 gekocht en zijn wij samen verhuisd naar Harmelen.
Gelukkig kwam Claire daar nog lesgeven en hebben wij samen een goede start gehad.
Na onze verhuizing naar Oudewater, en het jammer genoeg verkopen van Vaka, zijn wij begonnen met cross trainingen bij Tamara in Moordrecht. Wauw wat vond hij dit leuk. Ik heb van hem deze tak van sport geleerd en vindt het nog steeds super om af en uit te oefenen. Zelfs het enge “witte blok” vormde geen enkel probleem voor hem!
Dankzij de goede opleiding die Claire Tsjechow had gegeven heb ik met hem mijn eerste winstpunt in de klasse M1dressuur gereden.
Wegens omstandigheden heb ik Tsjechow verkocht in 2017. Maar Claire en ik hebben altijd contact gehouden en ook ben ik bij haar blijven lessen.
Eerst met mijn nieuwe IJslandse merrie Flo, die Claire heeft meehelpen uitzoeken en daarna met mijn New Forest pony Vincidor en mijn huidige pony Chain.
Nu in 2020 heb ik nog altijd les van Claire en ik hoop binnenkort haar kennis te laten maken met mijn Spanjaard Paco.
Zoek je een instructrice die je altijd weer helpt naar the “next mile’ neem contact op met haar!
Ik hoop nog veel jaren van haar kennis en kunde gebruik te kunnen maken.
Groetjes Renate